Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Nikdekoľvek (Neil Gaiman)

Ahojte ľudkovia, 
vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na Nikdekoľvek od Neila Gaimana. 
Na Neila Gaimana, ako autora, som počula veľa chvály, čo ma priviedlo k myšlienke, že si musím prečítať túto knihu, ktorú pred pár mesiacmi u nás vydal Slovart. A keďže som na Nikdekoľvek počula veľa chvály, tak som mala o dôvod viac sa do tohto príbehu pustiť. 
Je to prvá kniha, ktorú som tento mesiac prečítala a netrvalo mi to dlho, no zároveň som mala pocit, ako keby mi to trvalo dlho. Viem, znie to divne, ale nebojte, nižšie vám to celé vysvetlím. 
❃❃❃
,,Chcel som hovoriť o ľuďoch, ktorí prepadnú okami záchrannej siete - o biednych -, no s využitím fantázie, ktorá nám niekdy ukáže veci, na ktoré sme si tak zvykli, že ich už ani nevnímame. Vďaka nej ich môžeme vidieť v nečakane jasnom svetle."
❃❃❃
Názov knihy: Nikdekoľvek 
Originálny názov: Neverwhere
Autor: Neil Gaiman 
Jazyk: slovenský
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 352
Väzba: pevná s prebalom 
Rok vydania: 2019
❃❃❃
Anotácia: Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.
❃❃❃
Ubehla už nejaká doba, čo sa Richard Mayhew presťahoval z rodného Írska do Londýna, kde vedie normálny, ale aj trochu nudný život. Má dobrú prácu, krásnu snúbenicu, no jeho život je akýsi všedný. 
To sa ale zmení, keď do jeho života prikvitne Dvierka, dievča z tzv. Dolného Londýna. 
Raz večer, keď sa Richard ponáhľa so svojou snúbenicou na dôležité stretnutie, narazia na zranené dievča (Dvierku). Jeho snúbenca si ju najprv nevšimne, no aj keď hej, tak jej stále nevenuje veľkú dávku pozornosti. Za to Richard si nedokáže pomôcť, nedokáže od tej dievčiny odísť a nechať ju tam len tak. Postará sa o ňu a ona mu je za to vďačná. 
Postupne zisťuje, že na Dvierke je niečo zvláštne, a to nielen jej meno. Proste všetko. Potom zistí, že nepatrí do jeho sveta, ale že pod Londýnom, v ktorom žije on, sa nachádza ešte jeden, ktorý je plný tajomstiev, zvláštností, mágie a nebezpečenstva. V niektorých miestach tam, ako keby zastal čas. 
Dvierke hrozí smrteľné nebezpečenstvo, či už v Dolnom Londýne alebo v Hornom. Rozhodne sa preto vyhľadať starého rodinného priateľa markíza De Carabasa, s čím jej pomôže Richard. Hneď ako Dvierka nájde markíza vráti sa späť do svojho sveta. 
Richard si myslí, že sa jeho život vráti opäť do normálu, lenže to sa nestane. Zrazu je pre okolitý svet neviditeľný a ako keby to nestačilo, už aj je mu hrozí smrteľné nebezpečenstvo, tak ako aj Dvierke. 
Rozhodne sa ju preto vyhľadať, no na to sa musí dostať do Dolného Londýna, ani len netuší aké to bude ťažké a čo všetko ho ešte čaká potom. 
Nájde Dvierku a chce od nej aby mu vrátila starý život, no na to aby sa jej to podarilo, musí ona vyriešiť vlastné problémy. Richard jej ponúkne pomoc, za čo čaká, že mu pomôže dostať to, čo chce. 
A tak sa spolu vydávajú na cestu plnú tajomstiev, čudesnosti, mágie a nebezpečenstva. 
                                                                            ❃❃❃
,,Máš dobré srdce. Niekedy aj to postačí, aby si bol v bezpečí, nech sa vydáš kamkoľvek. Väčšinou však nie.                                            
❃❃❃
,,Vždy som mal pocit, že násilie je posledným útočiskom neschopných a prázdne vyhrážky posledným útočiskom zúfalo nešikovných."
❃❃❃
Predtým ako som sa do knihy pustila, som si od nej radšej nerobila žiadne očakávania. Aj keď som na túto knihu počula veľa chvály, mala som obavy, že ak by som si predsa len nejaké očakávania robila, nemuselo by to dopadnúť dobre. 
Zo začiatku mi príbeh prišiel uťahaný  a hodne zmätený. Nedarilo sa mi v ňom zorientovať. Svet, ktorý tu Gaiman vytvoril mi prišiel neskutočne chaotický a to sa nezmenilo do konca knihy. Napriek tomu, že na mňa prostredie, v ktorom sa tento príbeh odohrával pôsobilo chaoticky, tak nemôžem poprieť, že ma aj trochu ohúrilo. 
K postavám som si nejaký extra vzťah nevytvorila, aj keď som sa úporne snažila. To čo ma na postavách v knihách vždy zaujme je výrazný charakter a tu som to u žiadnej postavy žiaľ nepostrehla.
Jediná postava, ktorá si ma tak, ako tak získala bol Richard, u ktorého ma zaujalo, ako si počas príbehu prešiel vývinom. Jeho postava sa pomaličky rozvíjala a menila, čo sa mi páčilo. U žiadnej inej som to nepostrehla. Avšak, musím uznať, že zaujímavé postavičky sú aj pán Vandemar a pán Croup, čo síce nie sú kladné postavy, no scénky s nimi ma bavili. 
Čo v tejto knihe určite nechýbalo sú zaujímavé zvraty, humor, mágia a napätie. Nechýbali tu drsné až dokonca nechutné scénky, čo ma aj potešilo lebo to mám vo fantasy knihách rada a už dlho som sa s tým nestretla. 
Ak hľadáte prestávku od romantiky, tak kľudne môžte siahnuť po tejto knihe. Bol tu síce nejaký náznak, ale romantika tu určite neholdovala. Tu šlo skôr o iné veci. 
U predošlých kníh, ktoré som čítala od mužských autorov, som našla aj hlbšiu myšlienku v celom príbehu. Tu mi buď unikla, alebo tu vôbec nebola. Len v úvode k textu autor naznačil,  že čo by chcel odovzdať čitateľom. 
Ako som už vyššie spomínala, túto knihu som nečítala dlho, ale mala som pocit ako keby hej, ale nie v tom dobrom zmysle. Kým som sa začítala do príbehu a začal ma baviť, možno ubehla aj prvá polovica knihy, čo je dosť. A občas som sa musela do knihy až nutiť. Jediné, čo ma presviedčalo, aby som knihu neodložila bola zvedavosť. Chcela som vedieť, čo sa bude diať ďalej a ako sa príbeh vyvinie. 
Po do čítaní som zostala zmätená. Na jednu stranu ma kniha bavila a na druhú nie. Zorientovať sa vo svete a pochopiť ho bolo náročné, postavy boli v pohode, ale že by som si tu niekoho vyslovene zamilovala, tak to nie. Námet bol zaujímavý a celkom originálny. Pochopila som prečo sa niektorým ľuďom táto kniha tak veľmi páčila, no mne samej tu niečo chýbalo, aby som si ju zamilovala. Nestotožnila som sa so štýlom písania autora, čo u mňa vždy dosť zaváži  a odrazí sa to aj na hodnotení knihy. 
Ak to zhrniem, neľutovala som, že som sa do knihy pustila. Príbeh bol zaujímavý a neskôr ma aj bavil, ale čítala som určite aj lepšie a pútavejšie knihy, no milovníkom dobrej fantasy a urban fantasy by som odporučila, aby dali tejto knihe šancu. Obzvlášť ak sa radíte medzi dospelých čitateľov a máte radi fantasy literatúru, alebo vám sú po chuti knihy od Gaimana, 
❃❃❃
❃❃❃
Hodnotenie: 3⭐/5⭐
Odporúčam?: Áno
Komu?: milovníkom kvalitnej fantasy, urban fantasy a tvorby Neila Gaimana.
Cena: 13,95€
Úryvok z knihy si môžete prečítať TU.
❃❃❃
,,Momenty treba prežívať a čakaním hrešíme proti času, ktorý ešte len nadíde, ale aj proti času, ktorý momentálne neberieme do úvahy."
❃❃❃
Milí knihomoli, z dnešnej recenzie je to už všetko. Snáď sa vám páčila. Dúfam, že ste sa zorientovali v tom, čo som písala a pochopili ste moje myšlienky. Na túto knihu mám dosť zmätený názor, čo ste aj možno postrehli. Ja sa ledva orientujem v pocitoch k tejto knihe, preto dúfam, že vám čítanie tohto názoru aj dačo dalo, a že to nebola pre vás zbytočná strata času. 
Pokiaľ ste už túto knihu čítali, tak mi môžete dolu do komentárov napísať váš osobný názor na ňu. A ak ste sa do knihy ešte nepustili, tak môžete dole napísať, či aspoň o tom uvažujete. 
Ja sa s vami už naozaj lúčim. Prajem vám pekný letný deň. Riadne si ho užite.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.

- Martina Karasová (Milujeme knihy)

Komentáre

Christie (Neliss) napísal(a)…
Hm, to neznie ako klasický chytľavý príbeh, ale možno mu raz dám šancu, predsa len je Gaiman priam pojem.:D

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)

Ahojte ľudkovia, vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na knihu, na ktorú som sa veľmi tešila. Je to Krutý princ od Holly Black, ktorého v januári vydalo vydavateľstvo SLOVART.  Na túto knihu som sa počula dosť veľa rozporuplných recenzií, vďaka čomu sa bála do knihy pusti. Nakoniec som sa ale odhodlala, kedže som veľkým fanúšikom férskych bytostí, a to odvtedy, čo do môjho života vstúpila Sarah J. Maas so sériami ATOTAR a ToG.  Čo myslíte, páčil sa mi Krutý princ alebo ma sklamal? ♕♕♕ ,,Láska je vznešená vec. Ako môže byť niečo nesprávne, ak to robíš v mene tohto ušľachtilého citu?" ♕♕♕ Názov knihy: Krutý princ Originálny názov: The Cruel Prince Autor: Holly Black Jazyk: slovenský Séria: Férska sága Diel v poradí: prvý Nasledujúci diel: The Wicked King Vydavateľstvo: Slovart Počet strán: 400 Väzba: pevná s prebalom  Rok vydania: 2019 Vekové odporúčanie: 15+ ♛♛♛ ♛♛♛ Anotácia:  Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek

Končí sa to nami

Ahojte :D :D Milí čitatelia, vítam vás pri novom článku. Asi pred týždňom sa mi dostala do rúk kniha Končí sa to nami od Colleen Hoover. Kniha vyšla 23. januára 2018. Pre mňa toto bola druhá kniha od Collen Hoover. Ako prvú som čítala Odvrátenú tvár lásky ako e-knihu. No túto knihu mám objednanú aj v klasickej knižnej podobe. Keď ju budem mať ,tak si ju znovu prečítam a napíšem vám ku nej recenziu. Ale vrátim sa zas ku knihe Končí sa to nami. Kniha ma zaujala svojou krásnou obálkou a anotáciou. A ako sa mi páčila ? To vám prezradím v dnešnom článku.  ♥♥♥ Názov knihy: Končí sa to nami Originálny názov: It Ends With Us Autor: Colleen Hoover Jazyk: slovenský Vydavateľstvo: Ikar Počet strán: 320 Rozmer: 145×227 mm Väzba: pevná s prebalom ♥♥♥ Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambició

Na dvore z hmly a besu

Ahojte :D :D Moji milí knihomoli a knihomoľky , vítam vás pri novej recenzii ku knihe Na dvore z hmly a besu (Dvůr mlhy a hněvu) , čo je druhá časť k sérii Na dvore z tŕňov a ruží. Táto kniha v slovenskom jazyku ešte nevyšla a tuším ,že výjde až niekedy na jeseň ak sa  nepreloží dátum vydania  ale môžete si ju prečítať v českom jazyku ako ja , pokiaľ vás táto kniha zaujala tak isto ako mňa.  Na dvore z hmly a besu Názov knihy v slovenskom jazyku : Na dvore z hmly a besu Názov knihy v českom jazyku : Dvůr mlhy a hněvu Originálny názov : A court of Mist and Fury Séria : Na dvore z tŕňov a ruží Diel v poradí : druhý Ďalší diel v poradí : A court of Wings and Ruin (názov v angličtine) Vydavateľstvo : Cooboo (vydalo v ČR) , Slovart (vydá na SR už túto jeseň) Žáner : sci-fi, fantasy Počet strán : 664 Rozmery : 130×200 mm Väzba : brožovaná Vekové odporúčanie : 18+ (ale dá sa aj od 15 😉)  Rok vydania : 2017 Opis :  Feyra prežila súboj s Amaranthou a vr