Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)


Ahojte ľudkovia,
vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na knihu, na ktorú som sa veľmi tešila. Je to Krutý princ od Holly Black, ktorého v januári vydalo vydavateľstvo SLOVART. 
Na túto knihu som sa počula dosť veľa rozporuplných recenzií, vďaka čomu sa bála do knihy pusti. Nakoniec som sa ale odhodlala, kedže som veľkým fanúšikom férskych bytostí, a to odvtedy, čo do môjho života vstúpila Sarah J. Maas so sériami ATOTAR a ToG. 
Čo myslíte, páčil sa mi Krutý princ alebo ma sklamal?
♕♕♕
,,Láska je vznešená vec. Ako môže byť niečo nesprávne, ak to robíš v mene tohto ušľachtilého citu?"
♕♕♕
Názov knihy: Krutý princ
Originálny názov: The Cruel Prince
Autor: Holly Black
Jazyk: slovenský
Séria: Férska sága
Diel v poradí: prvý
Nasledujúci diel: The Wicked King
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 400
Väzba: pevná s prebalom 
Rok vydania: 2019
Vekové odporúčanie: 15+
♛♛♛
♛♛♛
Anotácia: Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek detskej a YA literatúry súčasnosti, odštartovala v novej trilógii príbeh o manipulácii, kráse i krutosti sveta mágie a nevyspytateľných vášňach. Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.
♛♛♛
,,Nemá zmysel bojovať, keď nemáš v pláne vyhrať."
♛♛♛
Hlavnú hrdinku Jude, ktorá je smrteľníčkou, vytrhli z nášho ľudského sveta ešte ako dieťa aj s jej dvoma sestrami (Taryn a Vivienne).
Za celú dobu, čo Jude strávila vo Férii (svete férov a ďalších magických bytostí), sa snažila hlavne prežiť, tak isto aj jej sestra Taryn. Snažila sa zapadať do férskeho sveta a nepútať na seba pozornosť, čo jej aj tak nebolo na osoh. A to si začína uvedomovať aj ona.
 Roky vo Férii ju istým spôsobom zocelili. Z Jude sa ale stal ambiciózny človek, čo znamená, že už nehodlá len tak nečinne sedieť, zatiaľ, čo jej féri alebo iné bytosti ubližujú. Už sa im nechce podrobovať. Chce získať moc, ktorá ju pred všetkými ochráni, a preto je odhodlaná urobiť čokoľvek. Je ochotná intrigovať, klamať, podvádzať a zabíjať. Uvedomí si, že preto aby s ňou féri aj naďalej nezametali podlahu, nemôže byť taká dobrá ako oni, musí byť horšia. 
Jude bola vždy pre mnohých férov bezvýznamnou smrteľníčkou. Najviac jej to dával pociťovať Cardan (jej spolužiak zo školy pre férov), ktorý ju zahrňoval utrpením a za chyby, ktorých sa Jude dopustila, Cardan trestal jej sestru Taryn (dvojča Jude). A tomu Jude nehodlá len tak odpustiť. Naopak chce mu to zrátať. Podarí sa jej to?

Zo začiatku sa stretávame s Jude, ktorá je ochotná podrobiť sa, ktorá poslúcha a necháva sa ovládať strachom. Neskôr sa ale stretávame s odvážnejšou, (niekedy až moc) ambicióznou a vypočítavejšou Jude. 
- Musím sa priznať, že z tejto postavy som bola zo začiatku veľmi zmätená. Nevedela som, aký postoj mám voči nej zaujať. Štvalo ma ako občas nechala sebou manipulovať, ale keď začala vyskakovať a robiť veci po svojom, to už bolo niečo. Potom mi už pomaličky začala prirastať k srdcu. Aj keď, musím zas podotknúť, že občas, ako som už písala vyššie, to preháňala s ambíciami, čo mi vadilo. 


,,Nezáleží na tom, či si dávam pozor, nakoniec aj tak spravím chybu. Som slabá. Som krehká. Som smrteľná. To na tom nenávidím najviac."

,,Ja chcem vyhrať. Netúžim byť im rovná. Vo svojom vnútri ich túžim poraziť."

Cardan je krutý, bezohľadný, sarkastický a arogantný, teda aspoň drvivú väčšinu knihy tak pôsobí. Potom sa začnú ukazovať jeho slabšie a svetlejšie miesta, a aj to, čo ho ovplyvňuje v tom aký je, a ako sa správa k ostatným. 
- Zo začiatku mi bol ako postava nesympatický, no neskôr sa tá nevraživosť voči nemu začala zmenšovať a menila sa na ľútosť. Nakoniec som bola rada, že je súčasťou knihy. Pretože v konečnom dôsledku sa ukázal ako najzaujímavejšia postava, ktorú som si zo všetkých obľúbila najviac. 


,,Najviac ťa nenávidím preto, lebo na teba myslím. Často. Je to nechutné a neviem s tým prestať."

Čo sa týka ženských postáv, zo všetkých mi určite ako najlepšia prišla Vivienne (sestra Jude), ktorá mi bola sympatická už od začiatku svojou tvrdohlavosťou, zmyslom pre humor, odvahou, rozumnosťou a priateľskosťou. 

Naopak, najmenej obľúbenou ž. postavou bola Taryn, ktorá mi už od začiatku liezla na nervy a do konca knihy som na ňu názor nezmenila. Prispela k tomu jej neskutočná naivita a veľká túžba zapadnúť medzi férov, ktorá bola až taká, že neváhala kvôli tomu zradiť ani vlastnú krv. 
♛♛♛
♛♛♛
Po prvých stranách čítania som bola zmätená, aj po ďalších, lepšie povedané trvalo to tak približne do 1/4 knihy, kým som sa ako tak zorientovala vo svete, postavách a hlavne v štýlu písania autorky, ktorý mi zo začiatku nevyhovoval. Prišlo mi, že tam bolo príliš veľa postáv, a že autorka popisuje postavy, ktoré tam buď vôbec nemusia byť, alebo sa s tým tak nemusí prplať. Neskôr som to buď prestala tak vnímať, alebo autorka opustila od týchto zbytočností. Každopádne, príbeh sa začal poriadne rozbiehať až od druhej polovice knihy. Dej začal byť plynulejší, tajomnejší a dramatickejší. Nechýbali ani drsnejšie pasáže, intrigy ale aj romantická linka, ktorá mi prišla totálne predvídateľná a čiastočne zbytočná. 
Autorka tento svet férov popísala pekne, očarujúco a magicky, no nemôžem si zas odpustiť niečo aj vytknúť. V prvej polovici knihy som sa veľmi ťažko orientovala v prostredí (dôvod: chýbajúca mapa), čo bolo trošku frustrujúce. Ďalej sú to nedomyslené detaily, chýbajúca história sveta, neoriginálny názov sveta a názvy území, ktoré mi príliš okato pripomínali názvy území v iných sériach/knihách (napr. Nočný dvor, čo už je pojem známy všetkým tým, ktorí čítali ACOTAR  a potom to je Sílijský/Nesílijský dvor, čo zas poznajú fanúšici Tieňoloveckej ságy). Tu si myslím, že to Holly Black trochu prestrelila.
Čo sa mi ale na tejto knihe veľmi páčilo je spôsob, akým autorka opisuje férov. Pri Sarah J. Maas sme zvyknutí na neohrozených, desivých, majetníckych, no svojím spôsob čarovných férov, v ktorých blízkosti by sme sa chceli ocitnúť (teda aspoň ja to tak mám). Zatiaľ, čo Holly Black ponúka v Krutom princovi zákerných, podrazáckych (a vychcaných) férov, od ktorých by som ja pri najlepšej príležitosti zutekala. Takže ak to zhrniem, tak celkovo prostredie a aj bytosti, ktoré sú v príbehu, majú svoje čaro a krásu, ktoré vás k nim nalákajú, no zároveň pod vrstvou toho všetkého pekného sa ukrýva slušná dávka zkazenosti. 
V konečnom dôsledku ma príbeh zaujal a páčil sa mi, aj keď som z neho nepadla na zadok, ale určite sa dá zaradiť medzi tie kvalitnejšie fantasy príbehy. Ak nie ste na zdĺhavé a metaforickejšie opisy, tak si radšej dobre premyslite, či  do tejto knihy chcete ísť. Ona je napokon pútavá a dobre napísaná, no kým to tak začnete vnímať, tak to ,,chvíľu" potrvá. 
Podľa mňa kniha za skúšku stojí, ale príliš veľké očakávania si radšej nerobte, aby ste po dočítaní neostali len tak sedieť so zvesenými ušami. 
Aj keď na začiatku na mňa Krutý princ pôsobil tak všelijako, po jeho dočítaní som bola nadšená a koniec ma fakt ohúril. To znamená, že druhý diel si určite nenechám ujsť a úprimne som naň zvedavá. Snáď v ňom autorka napraví tie nedostatky, ktorých sa tu dopustila. 
♛♛♛
♛♛♛
Hodnotenie: 4⭐/5⭐
Odporúčam?: ÁNO
Komu?: fanúšikom Holly Black, milovníkom férov a fanúšikom Sarah J. Maas
Cena: 13,95€
Úryvok z knihy a audio ukážku nájdete TU.
♛♛♛
,,Vieš čo znamená byť smrteľný? Znamená to narodiť sa, aby si zomrel. Znamená to zaslúžiť si len  smrť. A presne to si ty, to ťa vystihuje - smrť."
♛♛♛
♛♛
Milí knihomoli, z dnešnej recenzie je to už všetko. Snáď sa vám páčila. 
Čo vy a féri? Patríte do skupiny, ktorá ich zbožňuje, alebo naopak do skupiny, ktorá ich už má plné zuby. Ja sa určite zaraďujem do tej prvej.Čítali ste už Krutého princa? Ak áno, tak aký máte naň názor? Ak nie, chystáte sa naňho? Odpovede môžete písať do komentárov. 
Odo mňa je to už všetko. Prajem vám pekný deň. 

Za knihu ďakujem vydavateľstvu SLOVART.

- Martina Karasová, Milujeme knihy

Komentáre

MaryFairy napísal(a)…
Zo začiatku mi prišla kniha až priveľmi preceňovaná, nechápala som, čo na nej všetci vidia také úžasné, ale postupom knihy som to pochopila a veľmi si to užila. Jude je super postava a sadol mi aj celkom autorkin štýl. Ani ja som Taryn veľmi nemusela. Bola to taká ufňukaná princeznička 😊
Martina Karasová napísal(a)…
Tiež som na to zo začiatku nevedela prísť, a aj keď na nej zopár chybiečiek vidím, tak musím uznať, že je to super príbeh. A som rada, že aj tebe sa kniha páčila.��
Bela napísal(a)…
Keď som to ja začala čítať, tak som si najprv myslela, že to bude o Vivienne. Ale stále to neprichádzalo. :) Tak som si začala pomaly zvykať na Jude. Najprv som si myslela, že má okolo 13 rokov, ale potom mi postupne dochádzalo, že má viac. :D Ale zdá sa mi, že na začiatku knihy bola taká utiahnutá a v druhej polovici knihy až priveľmi odvážna. Ja by som asi nedokázala, to čo ona. Kniha sa mi veľmi páči, ja som si ju ale predstavovala úplne inak. Ale veľmi, veľmi milo ma prekvapila. Stala sa jednou z mojich obľúbených. Veľmi sa mi páči Cardan. :* Neviem prečo, ale priťahujú ma takí badboyovia :P Hlavne sa mi páčia také malé detaily, ako ju chcel takzvane zachrániť a ako spolu vychádzali. ^^ A ten bozk. ❤ A páčil sa mi aj ten zvrat, keď Balekin skoro všetkých pozabíjal. XD Normálny psychopat. A súhlasim s vami, ani mne sa Taryn nepáčila. Stále odhovárala Jude od jej správania, chcela s každým vychádzať, byť za dobré, taká princeznička. Tak zradiť sestru ... Veľmi sa teším na pokračovanie, ale čítala som, že vycháza až v novembri. ;( Keď som začala čítať knihu, tak som žila v tom, že celá séria už je na svete, ale nie je. •_• Na zahraničných fóroch som čítala o čom je a že vraj (pozor spoiler!) Cardan vyhodí Jude z kráľovstva. Ale uvidíme no. Ja im strašne držím prsty. (dlhý komentár, nie ?) A inak som rada za váš názor, za každý názor. :) Dúfam, že dáte recenziu aj na pokračovanie. ;)
Martina Karasová napísal(a)…
Ďakujem, že ste sa podelila o svoj názor. S mnohými názormi a vecami súhlasím. Je škoda, že musíme čakať tak dlho na pokračovanie, no o to väčšiu radosť z neho budeme mať (dúfam). Ja som o pokračovaní počula veľa chvály, tak som sama zvedavá. Keď vyjde druhý diel a podarí sa mi ho prečítať, tak rozhodne bude aj recenzia. ;)

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Končí sa to nami

Ahojte :D :D Milí čitatelia, vítam vás pri novom článku. Asi pred týždňom sa mi dostala do rúk kniha Končí sa to nami od Colleen Hoover. Kniha vyšla 23. januára 2018. Pre mňa toto bola druhá kniha od Collen Hoover. Ako prvú som čítala Odvrátenú tvár lásky ako e-knihu. No túto knihu mám objednanú aj v klasickej knižnej podobe. Keď ju budem mať ,tak si ju znovu prečítam a napíšem vám ku nej recenziu. Ale vrátim sa zas ku knihe Končí sa to nami. Kniha ma zaujala svojou krásnou obálkou a anotáciou. A ako sa mi páčila ? To vám prezradím v dnešnom článku.  ♥♥♥ Názov knihy: Končí sa to nami Originálny názov: It Ends With Us Autor: Colleen Hoover Jazyk: slovenský Vydavateľstvo: Ikar Počet strán: 320 Rozmer: 145×227 mm Väzba: pevná s prebalom ♥♥♥ Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambició

Na dvore z hmly a besu

Ahojte :D :D Moji milí knihomoli a knihomoľky , vítam vás pri novej recenzii ku knihe Na dvore z hmly a besu (Dvůr mlhy a hněvu) , čo je druhá časť k sérii Na dvore z tŕňov a ruží. Táto kniha v slovenskom jazyku ešte nevyšla a tuším ,že výjde až niekedy na jeseň ak sa  nepreloží dátum vydania  ale môžete si ju prečítať v českom jazyku ako ja , pokiaľ vás táto kniha zaujala tak isto ako mňa.  Na dvore z hmly a besu Názov knihy v slovenskom jazyku : Na dvore z hmly a besu Názov knihy v českom jazyku : Dvůr mlhy a hněvu Originálny názov : A court of Mist and Fury Séria : Na dvore z tŕňov a ruží Diel v poradí : druhý Ďalší diel v poradí : A court of Wings and Ruin (názov v angličtine) Vydavateľstvo : Cooboo (vydalo v ČR) , Slovart (vydá na SR už túto jeseň) Žáner : sci-fi, fantasy Počet strán : 664 Rozmery : 130×200 mm Väzba : brožovaná Vekové odporúčanie : 18+ (ale dá sa aj od 15 😉)  Rok vydania : 2017 Opis :  Feyra prežila súboj s Amaranthou a vr