Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Nájdi odpoveď (Patrick Ness)

Ahojte ľudkovia,
po dlhej, veeľmi dlhej dobe vás opäť vítam pri novom článku. 
Tí z vás, ktorí tu zavítate častejšie si možno pamätáte moju recenziu na Počúvaj nôž od Patricka Nessa, ktorý som si veľmi  vychvaľovala. Dnes vám niečo poviem o druhom dieli s názvom Nájdi odpoveď. Túto knihu som dnes dočítala, takže moje pocity sú čerstvé.
Tí z vás, ktorí ste sa do série ešte nepustili a váhate či by ste mali, tak pokračujte v čítaní, ale aj tí z vás, ktorí už sériu začali čítať alebo dočítali, tak môžete urobiť tiež. 
OOO
Pokiaľ ste ešte nečítali recenziu na Počúvaj nôž, tak TU si ju môžete prečítať.
OOO
,,Ten, kto bojuje s monštrami, by si mal dávať pozor, aby sa jedným sám nestal."
OOO
Názov knihy: Nájdi odpoveď
Originálny názov: The Ask and the Answer
Autor: Patrick Ness
Jazyk: slovenský 
Séria: Nespútaný chaos
Diel v poradí: druhý
Nasledujúci diel: Prebuď monštrum 
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 456
Väzba: brožovaná 
Rok vydania: 2019
Vekové odporúčanie: 15+
                                      
,,Chýry o armáde sú občas také účinné ako armáda samotná."
OOO
Anotácia: Druhý diel dystopickej trilógie od Patricka Nessa, ktorá čoskoro zavíta aj na plátna kín. Todd a Viola dorazili na koniec svojej cesty, no v Kolíske na nich nečakala úľava ani nádej. Namiesto toho tu narazili na svojho úhlavného nepriateľa, starostu Prentissa. Každý z nich je prinútený žiť iný život: Todd putuje do väzenia a zranená Viola do liečebne. Viola sa onedlho ocitne uprostred nemilosrdnej organizácie zvanej Odpoveď, zatiaľ čo Todda, ktorého donútia stať sa súčasťou starostovho nového utláčateľského režimu, čakajú nemožné rozhodnutia. Obaja sa snažia zlúčiť svoje pochybné činy s tým, čomu v hĺbke duše veria. Dokáže ich viera v toho druhého prežiť napriek chaosu, nebezpečenstvu, nedôvere a zrade?
OOO
OOO
Todd a Viola utekali do Kolísky s nádejou, že sa konečne zbavia starostu Prentissa, no ani tu nenájdu od neho pokoj. Starosta ovládol Kolísku a po novom sa nazýva prezidentom a Kolísku premenoval na Nové Prentissovo. 
Oddelil ženy od mužov, čo v ženách zbudzuje nedôveru.  Je otázkou času kedy sa začnú búriť. Zaviedol aj prísne pravidlá, ktoré majú v meste platiť. 
Todda oddelili od Violy a snažia sa ho od nej držať, čo najďalej. Starosta prejavuje o Todda  z neznámeho dôvodu veľký záujem, no to aj o Violu. Má s nimi plány a tvrdí, že aj dobré úmysly. Ale ako sa dá veriť človeku, ktorý prahne po moci?
O Violu prejaví záujem taktiež tajná organizácia zvaná Odpoveď, ktorá nesúhlasí so spôsobom vládnutia starostu. Viola nevie komu má veriť. 
Na každom rohu číha nejaká nástraha a v časoch, keď sa pomaličky schyľuje k vojne, nie je nezvyčajnou vecou ani zrada. 
Violu a Todda čaká skúška vzájomnej dôvery. Obaja sa postavia na dve rozličné strany, ktoré sa ich snažia poštvať proti sebe. Občas je pre nich ťažké uveriť, čo je lož a čo je pravda. 
Sú dostatočne silní na to aby to zvládli? Rozdelia sa ich cesty alebo naopak z nich bude nerozlučná dvojka?
OOO
,,Sme tým, pre čo sa rozhodneme."
OOO
Prešla dlhá doba odvtedy, čo som čítala prvý diel Nespútaného chaosu a preto som sa bála, že budem mať problém začítať sa o zorientovať v príbehu. Našťastie to nehrozilo. Asi po 50 stranách sa mi podarilo dostať do príbehu, čo je v pomere k počtu strán celkom v pohode. 
Prvý diel bol napísaný len z pohľadu Todda, no druhý diel je už písaný aj z pohľadu Violy, čo ma prekvapilo, ale našťastie príjemne. Vďaka tejto zmene pôsobil príbeh živšie. Ja osobne preferujem, keď je príbeh napísaný z pohľadu viacerých postáv, takže ma táto zmena potešila. 
Ďalšia zmena nastala v myslení postáv. Bolo poznať, že sa obe vyvíjajú a dospievajú, za čo som bola rada. Už v predošlom dieli na mňa Todd pôsobil vyspelejším dojmom k vzhľadom k tomu koľko mal rokov. Dospievanie postáv nie každý autor vie dobre zachytiť, no myslím si, že Nessovi to ide veľmi dobre. Keď sme už u postáv, tak tie sú skvelé. Viola a Todd to sú moje srdiečka. 
Dej bol dramatický, napínavý a pútavý. Povedala by som, že ešte viac ako v prvom dieli, ale to je môj osobný názor. Nie každý to tak musí cítiť, ale tento diel ma bavil viac, aj čo sa týka z hľadiska štýlu písania.
Niektoré veci tu možno boli trocha predvídateľné, no ja som bola taká začítaná, že som si to ani moc nevšímala. 
Už v prvom dieli som oceňovala nespisovnejšiu reč, ktorá bola použitá v diele, pretože vďaka tomu nepôsobil príbeh tuctovo. V druhom ma to fascinovalo tak isto ako aj v tom prvom. 
Ness má zvláštny alebo lepšie povedaný svojský štýl písania, na ktorý som si musela v prvom dieli zvyknúť, ale tu mi to už nerobilo problémy. Naopak viac som ho oceňovala. 
Ďalšia taká vec, ktorú musím vypichnúť je, že ak sa do príbehu ponoríte a zamyslíte sa nad ním, prídete na to, že má v sebe niečo viac. Ja si myslím, že v správnej dystópii by ste to mali cítiť a tu som to tak cítila. Autor poukázal na to, čo s ľuďmi robí túžba po moci. Ako sa neštítia zrádzať ľudí a ubližovať aj tým, na ktorých im záleží. Ako to už Ness v knihe napísal, vojna robí z ľudí monštrá a to nielen z mužov, ale žiaľ aj zo žien. 
Viackrát tu padli myšlienky, pri ktorých som sa pozastavila a zamyslela sa nad nimi. Čím som staršia, tým mám radšej, keď autor vie zakomponovať do príbehu myšlienky, nad ktorými sa môžem zamýšľať. 
Ak to zhrniem, tak musím povedať, že tento diel ma veľmi príjemne prekvapil. Nie vždy sa stáva, že druhý diel v trilógii býva lepší ako ten prvý, no Nessovi sa to za mňa podarilo. Už prvý diel bol pecka, no tento druhý.... Ťažko sa to dá opísať slovami. Je jednoducho skvelý. Nevedela som sa od neho odtrhnúť. Väčšinu knihy som prečítala za jeden deň a na druhý deň som mala také mrle, že som tú knihu proste musela dočítať. Nevedela som si pri nej povedať dosť. 
Pred touto knihou som čítala Nimbus od Neala Shustermana (na ktorý bude recenzia už čoskoro) a ten bol taktiež skvelý, no Nájdi odpoveď sa mi páčila viac. Už sa teším na tretí a posledný diel z tejto série. No už teraz viem, že ak ste sa do tejto série ešte nepustili a máte radi dystópie, tak by ste to mali napraviť. Ak aj tento žáner nečítate a chceli by ste, tak by ste mohli začať práve touto sériou. 
OOO
,,Žiť znamená bojovať. Chrániť život znamená bojovať so všetkým, čo znamená byť človekom."
OOO
OOO
,,Ak niekedy zažiješ vojnu pochopíš, že vojna iba ničí. Vojne nikto neujde. Nikto. Ani tí, čo prežili. Prijmeš veci, čo by ťa hocikedy inokedy znechucovali, pretože život načas stratil všetok zmysel."
OOO
OOO
Hodnotenie: 5⭐/5⭐
Odporúčam?: ÁNO!!!
Cena: 12,95€
Komu?: milovníkom dystópií, tvorby Patricka Nessa a kvalitnej literatúry. 
Úryvok z knihy si môžete prečítať TU.
PS: Do tejto série sa kľudne môžu pustiť aj chlapci, pretože romantiku tu nenájdete. 
OOO
OOO
Milí knihomoli, z dnešnej recenzie je to už všetko. Snáď sa vám páčila.
 Pokiaľ ste čítali túto knihu alebo už rovno celú sériu Nespútaný chaos, tak mi určite napíšte váš názor dole do komentárov. Celkom by ma to zaujímalo. 
Ako som písala vyššie, ak sa tu medzi vami nájdu chalani alebo takí, čo si nepotrpia na romantiku, tak o dôvod viac sa pustiť do tejto série. Ak ste už čítali nejakú knihu od mužského autora, tak ste si mohli všimnúť, že si na romantiku a kvetnaté opisy postáv a prostredia moc nepotrpia, ale za to vedia perfektne vystihnúť emočný stav postáv. A idú viac k podstate veci ako ženy. Výnimkou nie je ani tento autor. Ja osobne radšej čítam knihy od mužských autorov, aj keď to nie je často, ale mám ich radšej. A čo vy? Máte radšej knihy od mužských autorov alebo od ženských? Alebo vám to je jedno?
To je už odo mňa na dnes naozaj všetko. Majte sa pekne a užívajte si prázdniny. 

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart

- Martina Karasová, Milujeme knihy



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)

Ahojte ľudkovia, vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na knihu, na ktorú som sa veľmi tešila. Je to Krutý princ od Holly Black, ktorého v januári vydalo vydavateľstvo SLOVART.  Na túto knihu som sa počula dosť veľa rozporuplných recenzií, vďaka čomu sa bála do knihy pusti. Nakoniec som sa ale odhodlala, kedže som veľkým fanúšikom férskych bytostí, a to odvtedy, čo do môjho života vstúpila Sarah J. Maas so sériami ATOTAR a ToG.  Čo myslíte, páčil sa mi Krutý princ alebo ma sklamal? ♕♕♕ ,,Láska je vznešená vec. Ako môže byť niečo nesprávne, ak to robíš v mene tohto ušľachtilého citu?" ♕♕♕ Názov knihy: Krutý princ Originálny názov: The Cruel Prince Autor: Holly Black Jazyk: slovenský Séria: Férska sága Diel v poradí: prvý Nasledujúci diel: The Wicked King Vydavateľstvo: Slovart Počet strán: 400 Väzba: pevná s prebalom  Rok vydania: 2019 Vekové odporúčanie: 15+ ♛♛♛ ♛♛♛ Anotácia:  Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek

Končí sa to nami

Ahojte :D :D Milí čitatelia, vítam vás pri novom článku. Asi pred týždňom sa mi dostala do rúk kniha Končí sa to nami od Colleen Hoover. Kniha vyšla 23. januára 2018. Pre mňa toto bola druhá kniha od Collen Hoover. Ako prvú som čítala Odvrátenú tvár lásky ako e-knihu. No túto knihu mám objednanú aj v klasickej knižnej podobe. Keď ju budem mať ,tak si ju znovu prečítam a napíšem vám ku nej recenziu. Ale vrátim sa zas ku knihe Končí sa to nami. Kniha ma zaujala svojou krásnou obálkou a anotáciou. A ako sa mi páčila ? To vám prezradím v dnešnom článku.  ♥♥♥ Názov knihy: Končí sa to nami Originálny názov: It Ends With Us Autor: Colleen Hoover Jazyk: slovenský Vydavateľstvo: Ikar Počet strán: 320 Rozmer: 145×227 mm Väzba: pevná s prebalom ♥♥♥ Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambició

Na dvore z hmly a besu

Ahojte :D :D Moji milí knihomoli a knihomoľky , vítam vás pri novej recenzii ku knihe Na dvore z hmly a besu (Dvůr mlhy a hněvu) , čo je druhá časť k sérii Na dvore z tŕňov a ruží. Táto kniha v slovenskom jazyku ešte nevyšla a tuším ,že výjde až niekedy na jeseň ak sa  nepreloží dátum vydania  ale môžete si ju prečítať v českom jazyku ako ja , pokiaľ vás táto kniha zaujala tak isto ako mňa.  Na dvore z hmly a besu Názov knihy v slovenskom jazyku : Na dvore z hmly a besu Názov knihy v českom jazyku : Dvůr mlhy a hněvu Originálny názov : A court of Mist and Fury Séria : Na dvore z tŕňov a ruží Diel v poradí : druhý Ďalší diel v poradí : A court of Wings and Ruin (názov v angličtine) Vydavateľstvo : Cooboo (vydalo v ČR) , Slovart (vydá na SR už túto jeseň) Žáner : sci-fi, fantasy Počet strán : 664 Rozmery : 130×200 mm Väzba : brožovaná Vekové odporúčanie : 18+ (ale dá sa aj od 15 😉)  Rok vydania : 2017 Opis :  Feyra prežila súboj s Amaranthou a vr