Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Dcéra ľudstva (Giovanna & Tom Fletcher)


Ahojte ľudkovia,
vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na horúcu dystopickú novinku z vydavateľstva Slovart. A to na Dcéru ľudstva, ktorú napísali manželia Giovanna a Tom Fletcherovci. Knihu som pred nedávnom prečítala a po dočítaní som ostala milo prekvapená. 
Ak sa radíte medzi milovníkov dystópií, tak určite pokračujte v čítaní tohto článku. Ak sa medzi nich neradíte, tak tiež pokračujte v čítaní. 
⚤⚤⚤
,,Ovládajú ťa pocity v čase, keď sa máš sústrediť na náš cieľ a na to, čo tým môžeme získať  alebo stratiť. Dobre si vyberaj bitky. Sústreď sa na cestu, ktorá leží pred tebou."
⚤⚤⚤
Názov knihy: Dcéra ľudstva
Originálny názov: Eve of Man
Autori: Giovanna Fletcher, Tom Fletcher
Jazyk: slovenský
Séria: Dcéra ľudstva  
Diel v poradí: prvý
Nasledujúci diel: zatiaľ nebol dopísaný 
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 368
Väzba: pevná s prebalom
Rok vydania: 2019
Vekové odporúčanie: 15+
⚤⚤⚤
Anotácia: Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy? Tom a Giovanna Fletcherovci sú mimoriadne úspešným spisovateľským párom, čoho dôkazom je aj tento nezvyčajný ľúbostný príbeh o poslednom dievčati na Zemi, zasadený do dystopického sveta blízkej budúcnosti.
⚤⚤⚤
⚤⚤⚤
V Dcére ľudstva máme možnosť nahliadnuť do sveta, do ktorého sa postupne prestali rodiť dievčatá, čo očividne vyvolalo chaos. 50 rokov sa nenarodilo jedno jediné dievča. Avšak jedného dňa sa stal zázrak. Manželia Warrenovci vypustili do sveta skvelú správu. Malo sa im narodiť dievčatko. Celý svet sa z toho neskutočne radoval a nadšene očakával jej príchod. A potom prišla. Eva, Spasiteľka ľudstva. 
Vystavali pre ňu dokonalý svet, aby bola šťastná a nič jej nechýbalo. Pripravovali ju na rolu spasiteľky a ochrankyne ľudskej rasy. Ona sa stalo poslednou nádejou na záchranu ľudstva. S jej poslaním prichádzajú aj obete. Eva si nemôže slobodne vybrať muža, s ktorým by zabezpečili budúcnosť ľudstva. O to sa stará organizácia zabezpečujúca budúcnosť ľudstva, ktorá sa o ňu stará od jej narodenia a ktorá kontroluje celý jej život. Eva ani nikdy neprišla do kontaktu s opačným pohlavím, preto niektorí muži ani nevedia ako sa správať v jej blízkosti. 
Po dovŕšení jej šestnásteho roku nadišiel čas, aby naplnila svoje poslanie. Má sa preto stretnúť s tromi ideálnymi kanditátmi, z ktorých bude mať možnosť vybrať si jedného vyvoleného. Nuž ale nedopadne to zrovna podľa predstáv. 
Dôjde k situáciam a udalostiam, ktoré proces zbližovania s kanditátmi prerušia. 
Keďže je Eva jediným dievčaťom, resp. jediným plodným dievčaťom, pretože v tomto svete ešte ženy sú, no všetky sú  staré a Eva tak nemá spoločníčku vo svojom veku, tak jej tá spomínaná organizácia vyrobila kamarátku Holly. 
Holly je hologram, ktorý je riadený tzv. ,,pilotmi". Holly vždy vypadá rovnako a predsa to nie je vždy tá istá Holly, lebo ju vždy riadi iný pilot. Jednu Holly má Eva veľmi rada, má s ňou bližší vzťah ako s tými ostatnými. Túto Holly riadi Bram, syn muža  s významným postavením pracujúceho pre organizáciu starajúcu sa o Evu. Bram so svojim otcom nikdy nemal bohvieaký vzťah a veľa lásky sa mu od neho nedostávalo. To mu vynahrádzal najlepší priateľ Hartman a Eva. Eva síce o Bramovi nevie, no vie, že niekto tú jej imaginárnu kamarátku Holly riadi. Pri jednej žiaľ smutnej udalosti ho spozná a odvtedy sa mnoho vecí zmení. Odvtedy ak Holly riadi Bram, už nie pre Evu Holly, ale Bramom. S tým organizácia ale spokojná nie je. 
Medzi nimi sa vybuduje silnejšie puto, aké bolo medzi nimi doteraz, a začnú sa objavovať aj pocity lásky. A naša spasiteľka už nie je spokojná s jej osudom. Začne si uvedomovať negatíva jej postavenia a poslania v spoločnosti. Bramovi začne hroziť nebezpečenstvo a na Evu sa začne čoraz viac tlačiť. 
Eva postupne zisťuje, že jej život bol vystavaný na hŕbe klamstiev a falošnosti. Svet, ktorý Eve predstavovali a ukazovali bol až príliš dokonalý, keď príde na to ako vyzerá ten skutočný, a aké neskutočné hyeny podaktorí ľudia vedia byť, začne sa seba samej spytovať, či chce priviesť svoje dieťa do tohto sveta. Či tento svet stojí za záchranu. 

Eva je inteligentná, celý život bola izolovaná od mužov, no aj od väčšiny obyvateľstva. Skutočný svet ani nevidela, preto túži po dobrodružstve. Učili ju byť poslušnou, podrobovať sa príkazom a zmieriť sa s jej búducnosťou, čo fungovalo kým nestretla Brama. Potom začne túžiť po slobode a samostatnosti. Tiaha jej poslania ju ťaží každým dňom viac. Snaží sa žiť podľa pravidiel, ale čím viac lži a faloše okolo seba objavuje, tým viac začína byť odvážnejšia a tvrdohlavejšia, pretože chce bojovať. Nielen za budúcnosť ľudstva, ale aj za svoju búducnosť. 

,,Eva, hľadaj to niečo výnimočné. Hľadaj lásku... Alebo radšej dovoľ, aby si láska našla teba."

Bram je nedocenený chlapec, celý život obetoval svojej práci (teda ,,pilotovaniu" Holly) a zo všetkých ,,pilotov", sa on k Eve dostal najbližšie a najlepšie jej porozumel, no napriek tomu si viacerí myslia, že sa mu darí len kvôli jeho otcovi, čo samozrejme nie je pravda. Tak isto ako Eva, aj on žil v obklopení lží. Od chvíle kedy sa výrazne zblížil s Evou a zamiloval sa do nej, sa mu otvorili oči. Uvedomil si, čo je zač jeho otec a ľudia, pre ktorých pracuje. A rozhodne im nechce dovoliť, aby s Evou zachádzali tak ako sa im zapáči. Rozhodne sa tiež bojovať, pre ľudstvo,  pre lásku, pre Evu. 
⚤⚤⚤
,,Nauč sa, že nie všetky boje treba vybojovať, hlavne tie, ktoré sa začínajú s dobrým úmyslom."
⚤⚤⚤
Fuuh, takže táto kniha mi dala riadne zabrať, ale v dobrom. 
Zo začiatku sa objavili u mňa komplikácie so začítaním, ktoré pretrvávali, tým myslím, že vždy keď som skončila v čítaní a potom som sa ku knihe vrátila, tak som mala nejakú tú chvíľku sa do príbehu dostať. Keď sa mi ale podarilo začítať, tak to bola paráda.
Príbeh je napísaný z pohľadu dvoch postáv, a to Evy a Brama. Príbeh sa točí hlavne okolo Evy, no priestor dostávajú aj ďalšie postavy. Charakter postáv a ich emócie podľa mňa autori napísali skvele. Do Evy a Brama sa mi podarilo neskutočne vcítiť, čo sa prejavovalo tak, že keď im dvom niekto v príbehu ubližoval, tak som mala neskutočnú chuť do toho príbehu skočiť a tým hnusákom, čo im robili zle, nabiť klapačky. Akúkoľvek emóciu pociťoval jeden z nich, som pociťovala aj ja. Keď boli zúfalí, aj som bola zúfalá, keď boli nahnevaní, aj ja som bola nahnevaná, atď...
Hneď zo začiatku vám autori vysvetlia, z pohľadu Evy, čo sa v minulosti stalo so svetom a potom vám už prostredníctvom oboch hl. postáv, vysvetľujú ako to funguje v tomto svete. 
Opisy tu nie sú kvetnaté. Autori sa viac sústreďujú na opisovanie emócií postáv, situácií  a udalostí, ku ktorým dochádza, ako na vizuálne opisovanie prostredia a postáv. Dávajú priestor aj čitateľovej fantázii. 
Dystópie sú žánrom, ktorý som si od minulého roku neskutočne obľúbila. Čo sa ale týka tohoto žánru, tak má istú nevýhodu. Je ťažké vymyslieť dystópiu s originálnym námetom. Týmto dvom autorom sa to ale podarilo. Sú tu pojmy a prvky, ktoré už mnohí určite poznajú, to nepopieram, ale je tu taktiež množstvo nových vecí. 
Ženy, viete si predstaviť, aké by to bolo byť jedinou ženou na svete? Jedinou ženou, ktorá môže mať deti a byť obklopená hŕstkou mužov? Ja nie, no vďaka tejto knihe mám ako takú predstavu. Rozhodne by som v takejto pozícii byť nechcela. Jednak sa s týmto spája veľké množstvo zodpovednosti a ďalšia vec je, že mocichtiví ľudia si myslia, že ak budú mať tohto človeka pod kontrolou, tak majú neskutočnú moc. Obrali by vás o slobodu, o práva sa slobodne rozhodovať a robiť to po čom túžite. 
Áno, toto je síce len príbeh, ale je to príbeh, ktorý v sebe nesie niečo viac. Veľká časť ľudí bola vždy blbá a aj bude. Vidíte to v knihách, vidíte to v reálnom svete. Ľudia sú krutí, chamtiví a túžia po moci (samozrejme nie všetci).  Nevážia si, to čo majú a nehľadia na druhých. A aj keď v tomto svete je dosť zloby, tak som rada, že žijem v takomto svete. A nie v takom, aký je v knihe. To ja čaro kníh. Naučia vás mať radi, to čo máte. Síce nie všetky knihy to majú, no táto rozhodne áno. 
Kým Slovart vydal túto knihu, tak som o Dcére ľudstva toho veľa nepočula, čo je škoda. Mňa naozaj veľmi príjemne prekvapila. Jediná nevýhoda bola v tom, že mi trvalo kým som sa začítala, ale inak je táto kniha skvelá. 
Pre milovníkov dystópií je Dcéra ľudstva niečo, čo by si mali určite prečítať. A aby som nezabudla, tak naša slovenská verzia má prekrásnu zlatú ligotavú obálku. Táto kniha je doslova ozdoba každej poličky. 
⚤⚤⚤
⚤⚤⚤
Hodnotenie: 4,5⭐/5⭐
Odporúčam?: určite ÁNO
Komu?: milovníkom dystópií, milovníkom kvalitnej literatúry a tým čo majú radi príbehy nabité emóciami
Cena: 13,95€
Úryvok z knihy si môžete prečítať TU.
Knižný trailer: 
⚤⚤⚤
,,Chcú ma radšej prázdnu, chcú robota bez citov, ktorý bude robiť všetko, čo si zmyslia, bez protestov. Som veľmi malé koliesko v mechanizme ich plánu. Ak mám žiť ich lož po zvyšok života, chcem, aby otupili tú bolesť v mojom srdci, umlčali túžby po niečom, čo nikdy nebudem mať. Otupili ma. Usmažili mi mozog. Zastavili ma, aby som nerozmýšľala a necítila, a všetko, čo prijímam, je prázdnota."
⚤⚤⚤
Milí knihomoli, z dnešného článku to je už všetko. Dúfam, že sa vám páčil. 
Počuli ste už o Dcére ľudstva, čítali ste ju? Ak áno, tak aký máte na ňu názor? Ak ste ju ešte nečítali, máte to v pláne? 
Odo mňa to je už naozaj všetko. Prajem vám príjemný a pekný deň.  

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.

- Martina Karasová, Milujeme knihy

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)

Ahojte ľudkovia, vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na knihu, na ktorú som sa veľmi tešila. Je to Krutý princ od Holly Black, ktorého v januári vydalo vydavateľstvo SLOVART.  Na túto knihu som sa počula dosť veľa rozporuplných recenzií, vďaka čomu sa bála do knihy pusti. Nakoniec som sa ale odhodlala, kedže som veľkým fanúšikom férskych bytostí, a to odvtedy, čo do môjho života vstúpila Sarah J. Maas so sériami ATOTAR a ToG.  Čo myslíte, páčil sa mi Krutý princ alebo ma sklamal? ♕♕♕ ,,Láska je vznešená vec. Ako môže byť niečo nesprávne, ak to robíš v mene tohto ušľachtilého citu?" ♕♕♕ Názov knihy: Krutý princ Originálny názov: The Cruel Prince Autor: Holly Black Jazyk: slovenský Séria: Férska sága Diel v poradí: prvý Nasledujúci diel: The Wicked King Vydavateľstvo: Slovart Počet strán: 400 Väzba: pevná s prebalom  Rok vydania: 2019 Vekové odporúčanie: 15+ ♛♛♛ ♛♛♛ Anotácia:  Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek

Končí sa to nami

Ahojte :D :D Milí čitatelia, vítam vás pri novom článku. Asi pred týždňom sa mi dostala do rúk kniha Končí sa to nami od Colleen Hoover. Kniha vyšla 23. januára 2018. Pre mňa toto bola druhá kniha od Collen Hoover. Ako prvú som čítala Odvrátenú tvár lásky ako e-knihu. No túto knihu mám objednanú aj v klasickej knižnej podobe. Keď ju budem mať ,tak si ju znovu prečítam a napíšem vám ku nej recenziu. Ale vrátim sa zas ku knihe Končí sa to nami. Kniha ma zaujala svojou krásnou obálkou a anotáciou. A ako sa mi páčila ? To vám prezradím v dnešnom článku.  ♥♥♥ Názov knihy: Končí sa to nami Originálny názov: It Ends With Us Autor: Colleen Hoover Jazyk: slovenský Vydavateľstvo: Ikar Počet strán: 320 Rozmer: 145×227 mm Väzba: pevná s prebalom ♥♥♥ Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambició

Na dvore z hmly a besu

Ahojte :D :D Moji milí knihomoli a knihomoľky , vítam vás pri novej recenzii ku knihe Na dvore z hmly a besu (Dvůr mlhy a hněvu) , čo je druhá časť k sérii Na dvore z tŕňov a ruží. Táto kniha v slovenskom jazyku ešte nevyšla a tuším ,že výjde až niekedy na jeseň ak sa  nepreloží dátum vydania  ale môžete si ju prečítať v českom jazyku ako ja , pokiaľ vás táto kniha zaujala tak isto ako mňa.  Na dvore z hmly a besu Názov knihy v slovenskom jazyku : Na dvore z hmly a besu Názov knihy v českom jazyku : Dvůr mlhy a hněvu Originálny názov : A court of Mist and Fury Séria : Na dvore z tŕňov a ruží Diel v poradí : druhý Ďalší diel v poradí : A court of Wings and Ruin (názov v angličtine) Vydavateľstvo : Cooboo (vydalo v ČR) , Slovart (vydá na SR už túto jeseň) Žáner : sci-fi, fantasy Počet strán : 664 Rozmery : 130×200 mm Väzba : brožovaná Vekové odporúčanie : 18+ (ale dá sa aj od 15 😉)  Rok vydania : 2017 Opis :  Feyra prežila súboj s Amaranthou a vr