Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: V znamení ametystu (Majka Danihelová)


Ahojte knihomoli, po sto rokoch som opäť tu, ako inak s recenziou, ktorá je tentokrát na knihu V znamení ametystu od Majky Danihelovej. Áno, od slovenskej autorky. Táto kniha bola mojou prvou fantasy knihou od slovenského autora. V dnešnom článku vám prezradím, či ma V znamení ametystu sklamala, alebo naopak nadchlo. 
✶✶✶
,,Spojil  si naše svety s prísľubom lepšej budúcnosti.
Všetko som zahodila pre minulosť,
pre úlomok bytosti, ktorou som kedysi bývala.
Prišla som o veľa, ale zo všetkého najviac ľutujem,
že som nás navždy rozdelila."
✶✶✶
✶✶✶
Názov knihy: V znamení ametystu 
Autor: Majka Danihelová
Séria: Kronika strateného impéria 
Diel v poradí: prvý
Nasledujúci diel: V znamení rubínu
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 440
Rok vydania: 2018
✶✶✶
,,Vo hviezdach sa skrýva nekonečno ,
zatiaľ čo z hmly sa ozýva nárek zabudnutých.
Zem je pokropená krvou bezbranných.
Zlo je stále tu.
Prichádza na pobrežie s rozbúrenými vlnami,
nenápadne nám vrie pod nohami,
nesie sa vzduchom.
Všetci sme jeho súčasťou.
Azda sa to nikdy neskončí?"
✶✶✶
✶✶✶
Anotácia: 

Blogerská senzácia tohto desaťročia konečne v knižnej verzii

Sedemnásťročná Meggie je celkom obyčajné dievča, ktoré má rado volejbal, kamošov a svojho uleteného bratranca. Jedného dňa sa však na oblohe zjavia zvláštne fialové vlny, zaútočí na ňu bojovníčka s očami čiernymi ako najhlbšia temnota sveta a zachráni ju zvláštna starena s palicou, na ktorej ožívajú čudesné ornamenty. Meggie sa razom ocitne v prapodivnom Ametystovom lese, ktorý doteraz poznala len z maminho rozprávania. Obdivovala svet plný víl bez krídel, prísnych pravidiel a temných tajomstiev. Považovala ich však len za výplody fantázie. No Ametystový les je skutočný. Prírodné spoločenstvo víl a voktarianov v ňom žije pod ochranou Ametystového lampáša, ktorý ich chráni pred nezvanými hosťami a udržuje mier a pokoj. Meggie sa v tomto fantastickom svete neocitla náhodou. Nie všetkým členom Lesnej rady ide o dobro spoločenstva a Meggie sa snaží pred svojím pravým poslaním utiecť. Spoločníkmi jej budú noví priatelia a zápisky mŕtvej mamy.
Ponorte sa do fantastického sveta mladej slovenskej blogerky Majky Danihelovej. Objavte čaro príbehu, ktorý doteraz koloval len zákutiami blogerského vesmíru a konečne uzrel svetlo sveta ako skutočná kniha.
✶✶✶
,,Minulosť sa stane novou prítomnosťou."
✶✶✶
✶✶✶
Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je červenovlasá dievčina Meggie, ktorá miluje šport, a to hlavne volejbal. Je drzá, odvážna, nespútaná a občas som mala pocit, ako keby mala v sebe dušu chalana. Nebojí sa rozdávať, no aj dostávať údery. Pre svojho bratranca Carsona, ktorý je pre ňu ako brat a najlepší kamarát v jednom, by urobila všetko. Spolu s tetou, strýkom a bratrancom Carsonom a priateľmi žije kľudný život, no jedného dňa sa na oblohe objavia fialové vlny, a vtedy sa jej život obráti hore nohami. Najprv sa objaví tajomná žena s očami ako noc, a potom starena, ktorá ju prenesie do čarovného Ametystového lesa, kde je obklopená magickými bytosťami, a to hlavne vílami a voktarianmi. Avšak, predtým ako sa Meggie ocitne v Ametystovom lese žije v Amerike (čiže v našom reálnom svete). Vynikala už medzi ľuďmi, no v Ametystovom lese sa jej odlišnosť nedá len tak ľahko zakryť. Všetci okolo nej majú vlasy blond farby a oči modrej farby, no a keďže ona má červené vlasy a zelené oči je jasné, že si ju obyvatelia hneď všimnú. Tu je avšak považovaná za likénku, za príšeru a nevydarený pokus dvoch bytostí. To je dôvod, prečo je prenasledovaná a prečo jej ide o život. Jediným riešením ako sa z tejto šlamastiky vyhrabať je, že sa musí čo najrýchlejšie dostať domov. To ale nie je jednoduché. Spozná tu množstvo ľudí, ktorí jej budú chcieť pomôcť a získa si tak aj nových priateľov. Vpred ju ženie len túžba za domovom, no neskôr si uvedomí a zistí, že Ametystovému lesu hrozí nebezpečenstvo, a že to, že sa ocitla v Ametystovom lese má nejaký význam. Nastáva čas, aby zistila kým je, a aká je jej úloha v Ametystovom lese. Aj keď tomu dlhšie bude odolávať, osud si ju nájde.

  ,,Domov nie je domov. Teraz patríš lesu."

Po Meggie sú tu aj ďalšie dôležité postavy a to Lia (láskavá a milá dievčina, ktorá má s Meggie zvláštne puto), Tori (najlepší kamarát Lii, ktorý s Meggie hneď nezdieľa zrovna najväčšie sympatie) a Wen (krehký, milý a láskavý chalan, s ktorým sa Meggie veľmi rýchlo skamaráti, a s ktorým si vytvorí silné puto, ktoré neskôr začne prerastať do niečoho väčšieho, ale to len u Wena). 
✶✶✶
,,Chceš sa vrátiť domov. Ale kde to je?"... ,,Tam, kde žijú ľudia, ktorých milujem. Ja. Patrím. Inde." ... Domov je tam, kde sa má naplniť tvoj osud."
✶✶✶
✶✶✶
Na V znamení Ametystu som sa veľmi tešila a nedočkavo očakávala dátum vydania. Po vydaní som pri najbližšej návšteve kníhkupectva nezaváhala a hneď si ju kúpila. Do knihy som sa pustila o niečo neskôr, no keď som sa do nej pustila, nevedela som prestať v čítaní. Po pár stránkach som sa začítala, no čím viac som čítala, tým viac ma do seba príbeh vťahoval. Pri posledných stranách som už ledva dýchala a koniec som musela nejakú chvíľu predýchavať. Neviem ako prežijem čakať na ďalší diel, pretože už teraz mi chýba Ametystový les aj so všetkými svojimi obyvateľmi. Ešte, keď som knihu čítala mala som chuť čítať ju znova. Možno, že si niekedy v budúcnosti, keď sa mi po tomto svete zacnie dám re-reading. Ak to mám úprimne povedať, tak táto kniha ma veľmi príjemne prekvapila. Už dlho som nemala z nejakej knihy radosť, akú mám teraz práve z tejto. Štýl písania autorky mi veľmi sadol. Nachádzalo sa tu dostatok dialógov, no aj opisov, ktoré ale neboli prehnané. Autorka vám tu všetko skvelo opísala, no nie kvetnato. Tak akurát. Najväčšiu radosť som mala ale z hlavnej hrdinky Meggie, ktorá mi bola veľmi sympatická. Stala sa mojou najobľúbenejšou ženškou postavou. Meggie má totižto neskrotnú povahu, no aj ona si dokáže poplakať a zložiť sa, to ju robilo realistickejšou. Jej hlášky ma veľmi bavili. Musím povedať, že sarkazmus ovláda dosť dobre. Objavilo sa tu ale aj ďalšie množstvo skvelých postáv a to napríklad Lia, Wen a tajomný cudzinec. Ďalej musím podotknúť, že táto kniha má originálny a zaujímavý námet, krásne mapky, ktoré vám pomôžu s orientáciou v  tomto svete. Kniha má taktiež skvelo prepracovaný dej, je pútavo a napínavo napísaná. Nechýbajú tu ani úžasné postavy, zaujímavé zvraty, dráma, akcia a humor. Pre ľudí, ktorí si nepotrpia na romantiku v knihách určite poteší, že tu nie je. Môžno tak troška, ale oveľa viac tu zohráva rolu poslanie, rodina a priateľstvo. 


,,Niekedy mám pocit, že si pre tento svet príliš dobrý. Bez ohľadu na to, či sú okolo teba bytosti s rozbitými dušami, zostaň, prosím čistý."

Tento diel bol fakt peckový, no veľmi sa už teším na druhý, ako som spomínala vyššie a taktiež na všetky ďalšie diely z Kroniky strateného impéria, keďže z tohto prvého mám obrovskú radosť. Ak milujete fantasy knihy a máte strach z tvorby od slovenských autorov, tak určite siahnite po tejto knihe. Za mňa je toto najlepšia kniha od slovenského autora, akú som kedy čítala. Na zoznam obľúbených autorov mi pribudlo ďalšie meno a zoznam obľúbených kníh sa taktiež rozrástol. Autorka sa kvalitou svojej tvorby kľudne vyrovná tvorbe zahraničných autorov. Takže, keď to zhrniem, kniha je skvelá a úplne som sa do nej zamilovala. Môžem vám ju len vrelo odporučiť. 
✶✶✶
,,Možno je naša duša ako krehké sklo a násilný čin kladivo, ktoré sa ho pokúša rozbiť na márne kúsky."
✶✶✶
✶✶✶
Hodnotenie: 5⭐/5⭐
Odporúčam?: ROZHODNE ÁNO
Komu?: milovníkom fantasy kníh, badass hrdiniek, humoru v knihách a skvele prepracovaného prostredia
PS: Hlavnú hrdinku, ktorej vlasy po odstrihnutí za veľmi krátku dobu rýchlo narastú, ktorej farba vlasov sa nedá zmeniť, a ktorá dokáže liečiť a je veľmi silná a bojovná ste určite ešte nikde nenašli. 
Cena?: 12,99€
✶✶✶
,,Niektoré náhody sú také vzácne, že chceme nájsť hocijakú zámienku, aby sme si ich vysvetlili. Je to zbytočné. Je oveľa lepšie prestať sa snažiť a zmieriť sa s tým, ako to je. Život potrebuje tajomstvá a záhady, inak by bol nudný a predvídateľný."
✶✶✶
Majka Danihelová
Niečo o spisovateľke Majkej Danihelovej: Odmalička ju priťahovali príbehy. Chcela ich čítať, ale aj tvoriť. Prvú poviedku napísala na písacom stroji u babky v robote a bola o Svätoplukovi a jeho červenom Ferrari.  Vyštudovala hotelovú akadémiu. Po strednej zamierila rovno k štúdiu editorstva a vydavateľskej praxe. Škola jej však neponúkla to, čo očakávala, preto skončila pri bakalárovi. Momentálne sa venuje fotografovaniu, pečeniu a v prvom rade písaniu. Rada pracuje s rukopismi, pomáha autorom rozvíjať ich talent. V prvom rade je však autorka a väčšinu voľného času trávi vo vlastnom svete. Pri písaní sa vždy riadi pravidlom: ,,Píš také príbehy, aké by si si chcel sám prečítať."
Autorkin knižný blog:
Lyn von Nightlight

Autorkina webová stránka: V znamení ametystu
                                             ✶✶✶
,,Myslela som na teba deň a noc,
kým tvoja duša blúdila a volal o pomoc.
Moja viera zatienila tvoj smutný osud
 a stala sa cestou k víťazstvu."
✶✶✶
Milovníci kníh, z dnešného článku je to už všetko. Snáď sa vám páčil. Chystá sa niekto z vás na túto knihu, alebo ju už čítal? Ak ste čítali, tak ako sa páčila vám? Do komentára mi môžete napísať váš názor. Odo mňa je to už všetko. Prajem vám pekný deň. 

Martina Karasová, Milujeme knihy




Komentáre

jkk napísal(a)…
Kniha vypadá velmi zajímavě, už jsem si jí napsala na seznam a ráda si ji časem přečtu.
Skvělá recenze
Martina Karasová napísal(a)…
Super, tak snáď bude z nej taká radosť, akú som mala z nej ja.😉 Ďakujem.😊

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Krutý princ (Holly Black)

Ahojte ľudkovia, vítam vás pri novom článku. Dnes mám pre vás recenziu na knihu, na ktorú som sa veľmi tešila. Je to Krutý princ od Holly Black, ktorého v januári vydalo vydavateľstvo SLOVART.  Na túto knihu som sa počula dosť veľa rozporuplných recenzií, vďaka čomu sa bála do knihy pusti. Nakoniec som sa ale odhodlala, kedže som veľkým fanúšikom férskych bytostí, a to odvtedy, čo do môjho života vstúpila Sarah J. Maas so sériami ATOTAR a ToG.  Čo myslíte, páčil sa mi Krutý princ alebo ma sklamal? ♕♕♕ ,,Láska je vznešená vec. Ako môže byť niečo nesprávne, ak to robíš v mene tohto ušľachtilého citu?" ♕♕♕ Názov knihy: Krutý princ Originálny názov: The Cruel Prince Autor: Holly Black Jazyk: slovenský Séria: Férska sága Diel v poradí: prvý Nasledujúci diel: The Wicked King Vydavateľstvo: Slovart Počet strán: 400 Väzba: pevná s prebalom  Rok vydania: 2019 Vekové odporúčanie: 15+ ♛♛♛ ♛♛♛ Anotácia:  Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek

Končí sa to nami

Ahojte :D :D Milí čitatelia, vítam vás pri novom článku. Asi pred týždňom sa mi dostala do rúk kniha Končí sa to nami od Colleen Hoover. Kniha vyšla 23. januára 2018. Pre mňa toto bola druhá kniha od Collen Hoover. Ako prvú som čítala Odvrátenú tvár lásky ako e-knihu. No túto knihu mám objednanú aj v klasickej knižnej podobe. Keď ju budem mať ,tak si ju znovu prečítam a napíšem vám ku nej recenziu. Ale vrátim sa zas ku knihe Končí sa to nami. Kniha ma zaujala svojou krásnou obálkou a anotáciou. A ako sa mi páčila ? To vám prezradím v dnešnom článku.  ♥♥♥ Názov knihy: Končí sa to nami Originálny názov: It Ends With Us Autor: Colleen Hoover Jazyk: slovenský Vydavateľstvo: Ikar Počet strán: 320 Rozmer: 145×227 mm Väzba: pevná s prebalom ♥♥♥ Lily si v detstve vytrpela svoje. Po otcovej smrti opúšťa rodný Maine a usádza sa v Bostone, v meste, kde je všetko lepšie. Aspoň tak jej to kedysi tvrdil Atlas, Lilina spriaznená duša a prvá láska. V Bostone spoznáva ambició

Na dvore z hmly a besu

Ahojte :D :D Moji milí knihomoli a knihomoľky , vítam vás pri novej recenzii ku knihe Na dvore z hmly a besu (Dvůr mlhy a hněvu) , čo je druhá časť k sérii Na dvore z tŕňov a ruží. Táto kniha v slovenskom jazyku ešte nevyšla a tuším ,že výjde až niekedy na jeseň ak sa  nepreloží dátum vydania  ale môžete si ju prečítať v českom jazyku ako ja , pokiaľ vás táto kniha zaujala tak isto ako mňa.  Na dvore z hmly a besu Názov knihy v slovenskom jazyku : Na dvore z hmly a besu Názov knihy v českom jazyku : Dvůr mlhy a hněvu Originálny názov : A court of Mist and Fury Séria : Na dvore z tŕňov a ruží Diel v poradí : druhý Ďalší diel v poradí : A court of Wings and Ruin (názov v angličtine) Vydavateľstvo : Cooboo (vydalo v ČR) , Slovart (vydá na SR už túto jeseň) Žáner : sci-fi, fantasy Počet strán : 664 Rozmery : 130×200 mm Väzba : brožovaná Vekové odporúčanie : 18+ (ale dá sa aj od 15 😉)  Rok vydania : 2017 Opis :  Feyra prežila súboj s Amaranthou a vr